Cara Macam Mana Nak Buat Pavlova Gebu & Rangup, Dengan Guna Bahan Yang Mudah Saja


Pasti ramai yang ada masalah bila berkaitan dengan oven atau membakar, bukan apa kadang-kadang itu kek atau pavlova yang perlu dibakar tak naik-naik.

Mungkin cara yang kita buat ada salah untuk langkah-langkah yang tertentu, sebab buat kek ni kena ikut sukatan yang betul, salah sikit saja, mulalah tak jadi.

Macam mana caranya nak buat pavlova yang rangup dan lembut, jom kita tengok siri Tweet dari @nanajerkk.

Ini barang-barang yang kena ada, bahan-bahannya.




Dah siap susun barang, boleh la mulakan.


Untuk 'topping' ini beberapa 'suggestion' yang boleh guna.

Pastikan barang tak ada langsung air, wap air

Asingkan putih telur dengan kuning
Lepas itu pukul telur


Macam inilah keadaannya, tak terlalu pekat dan cair. Boleh cuba terbalikkan.
Masukkan gula kastor sikit-sikit

Masukkan esen vanila

Dah 2 minit boleh tutup pengadun, dan campur cuka sedikit



Buat kaup balik dengan betul-betul, jangan lebih, jangan kurang
Nozzle yang digunakan
Oven jangan lupa panaskan
Lepas tu decorate bentuknya
Da siap dan penuh dulang, boleh masukkan dalam oven
Jangan bukak oven bila da siap, biarkan dulu
Buat 'topping cream'

Macam mana nak tahu da masak atau belum?
Lepas tu, sebaiknya topping dengan buah yang masam-masam, sebab pavlova ni pun da manis, jadi bolehlah 'balance' rasa manis itu. Apa-apa pun selamat mencuba ya. Moga lepas ini tak ada masalah dah tiap kali buat pavlova. - Siakap Keli

Sumber: Twitter



[sumber]
close
==[ Klik disini 1X ] [ Close ]==