Seperti yang kita sedia maklum, sayur merupakan antara bahan masakan yang agar sukar untuk kita kekalkan kesegarannya. Oleh itu segelintir orang memilih untuk membeli sayuran dalam kuantiti yang sedikit dan harus keluar berbelanja lagi sekiranya mereka ingin memakan sayur.
Kadangkala, sayur yang dibeli hanya mampu bertahan selama dua hari meskipun kita dah letak di dalam peti sejuk. Apabila sayuran sudah menunjukkan tanda-tanda akan layu, terpaksalah kita buang.
Satu perkongsian telah dibuat melalui facebook Syikin Miskam tentang tips sayur kekal segar walaupun dah disimpan selama 10 hari.
Jom baca perkongsian dan cuba cara ini.
TIPS SAYUR KEKAL SEGAR.
Harini saya nak kongsi cara saya simpan sayur. Disebabkan saya ni agak malas hari-hari nak ke kedai beli sayur tambah-tambah lagi kedai runcit agak mahalkan.
Saya dan suami akan ke pasar borong selangor 2 atau 3 minggu sekali untuk beli segala keperluan masak. Percaya atau tidak semua sayur ni harga tak sampai RM20 tau. Jimatkan kan kan.
Kami akan spend Rm150++ sahaja untuk barang basah bagi 2 atau 3 minggu kegunaan. Eh panjang pulak pengenalan, jom kita pergi ke tips simpan sayur segar berminggu-minggu.
1. Satukan semua sayur dalam satu bekas yang besar dan rendam bersama air tambah sedikit garam selama 10minit.
2. Toskan selama beberapa minit.
3. Rendamkan balik sayur dalam air sahaja tanpa garam tau selama 5minit sahaja.
4 .Toskan lagi sampai air menghilang dari sayur okey. Lepastu masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais tadaa siap.
Sangat senang, mudah dan jimat bagi saya sorang suri rumah tak payah nak bazirkan masa dan minyak kereta lagi hari-hari nak ke kedai kan.
Sumber- Syikin Miskam
[sumber]